H ταξινόμηση των γραμματοσήμων των Τοπίων του 1927 και των επανεκδόσεων τους 1931-1935

Οι πλάκες της σειράς των Τοπίων του 1927 χαράχθηκαν στο Λονδίνο απο την Thomas Mc Donald ενώ η χαλκογραφική εκτύπωση των γραμματοσήμων (μέσω διπλών χαλκογραφικών πλακών για την εκτύπωση σε διχρωμία ορισμένων αξιών) έγινε στην Κέρκυρα απο την Ασπιώτη.

Αργότερα, χρειάστηκε να επανεκδοθούν και στο διάστημα μεταξύ 1931 και 1935 να εκτυπωθούν και να παραδοθούν σταδιακά προς κυκλοφορία επτά (7) αξίες απο την σειρά (50 λεπτά, 1, 2, 3, 10, 15 & 25 Δραχμές). Οι επανεκδόσεις έγιναν απο τρείς διαφορετικούς οίκους, την Ασπιώτη-ΕΛΚΑ (σε πλάκες της De La Rue αυτήν την φορά), την βρετανική Percins, Bacon καθώς και την πολωνική κρατική επιχείρηση χαρτοποιίας και εκτυπώσεων P.W.P.W  (Panstwowa Wytwornia Papierow Wartostowych).

Τα επανεκδοθέντα γραμματόσημα της περιόδου 1931-1935 διαφέρουν ελαφρά αυτών της σειράς του 1927 σε διαστάσεις, σε ποιότητα εκτύπωσης αλλα και σε συγκεκριμένα σημεία των σχεδίων τους, χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τον διαχωρισμό τους απο εκείνα του 1927 και την ταξινόμηση τους ανα οίκο. Στις παρακάτω εικόνες θα γίνει μια περιγραφή των χαρακτηριστικών εκείνων των σχεδίων των επτά αξιών της σειράς του 1927 και των επανεκδόσεων τους, περιγραφή μέσω της οποίας οδηγούμαστε στην εύκολη ταξινόμηση των γραμματοσήμων αυτών.

Η αξία των 50 λεπτών επανεκδόθηκε το 1933 εκτυπωμένη απο την Ασπιώτη, σε πλάκα αυτή την φορά της βρετανικής De La Rue. Το 50λεπτο χάραξης Thomas Mc Donald και εκτύπωσης Ασπιώτη (1927) φέρει μόνο μικρά ίχνη της αριστερής άγκυρας (δεξιά άγκυρα στην εικόνα) ενώ η δεξιά άγκυρα (αριστερή στην εικόνα) διακρίνεται όχι πολύ καθαρά. Στην επανέκδοση χάραξης της De La Rue η αριστερή άγκυρα (δεξιά στην εικόνα) δεν υπάρχει καθόλου ενώ η δεξιά άγκυρα (αριστερή στην εικόνα) διακρίνεται λίγο καθαρότερα σε σχέση με αυτήν της αξίας του 1927. Μία ακόμα χάραξη των 50 λεπτών που όμως δεν κυκλοφόρησε έγινε απο την Perkins, Bacon. Είναι γνωστό το δοκίμιο χωρίς οδόντωση της χάραξης αυτής απο την Perkins, Bacon το οποίο φέρει και το όνομα του οίκου.

50_lepta

Δυο επίσης επανεκδόσεις για την αξία της Δραχμής, η πρώτη (1931) σε χάραξη και εκτύπωση Perkins, Bacon και η δεύτερη (1933) εκτύπωσης Ασπιώτη-ΕΛΚΑ σε πλάκα της De La Rue. Η έκδοση του 1927 (Thomas Mc Donald-Ασπιώτη) με μικρό εσωτερικό του γράμματος Ρ της λέξης ΔΡΑΧΜΗ ενώ η επανέκδοση σε χάραξη της De La Rue και εκτύπωση Aσπιώτη-ΕΛΚΑ έχει μεγαλύτερο και τριγωνικό εσωτερικό του γράμματος Ρ.

draxmh_1

Οι δραχμές της σειράς του 1927 και της επανέκδοσης De La Rue-Aσπιώτη φέρουν τα γράμματα Λ και Α του ΕΛΛΑΣ της επάνω επιγραφής με οξείες κορυφές.

draxmh_1_2

Η επανέκδοση του 1931 της αξίας της Δραχμής σε πλάκες και εκτύπωση Perkins, Bacon φέρει τα γράμματα Λ και Α του ΕΛΛΑΣ με οριζόντιες κορυφές ενώ το ψηφίο 1 της αξίας στην κάτω επιγραφή είναι παχύ και έχει πλατιά και καθαρή βάση που εκτείνεται και αριστερά, σε αντίθεση με τα ψηφία 1 των εκδόσεων του 1927 και της επανέκδοσης De La Rue (1933) τα οποία είναι λεπτότερα και φέρουν μικρότερη σε μήκος βάση.

draxmh_1_3

Στην αξία των δύο δραχμών έχουμε επανέκδοση (1933) εκτύπωσης Ασπιώτη σε πλάκα της De La Rue. Στην έκδοση του 1927 (Mc Donald-Ασπιώτη) η ευκρίνεια της εικόνας είναι σχετικά χαμηλή ενώ η σκίαση σταματά πρίν την αριστερή (δεξιά στην εικόνα) κολώνα. Στην επανέκδοση (De La Rue-Ασπιώτη-ΕΛΚΑ) η ευκρίνεια της εικόνας είναι υψηλότερη ενώ η σκίαση εκτείνεται και πέραν της αριστερής (δεξιάς στην εικόνα) κολώνας.

draxmh_2

Η αξία των τριών δραχμών επανεκδόθηκε (1934) απο την πολωνική P.W.P.W. Η επανέκδοση της P.W.P.W ξεχωρίζει απο την έκδοση Mc Donald-Ασπιώτη του 1927 απο την υψηλότερη ευκρίνεια της εικόνας του γραμματοσήμου, αποτέλεσμα της επιμελημένης εκτύπωσης απο το πολωνικό εργοστάσιο.

draxmh_3

Το χρώμα του πλαισίου της έκδοσης του 1927 είναι εντονότερο βιολέ σε σχέση με το μάλλον άτονο βιολέ χρώμα της επανέκδοσης της P.W.P.W ενώ το πολωνικό γραμματόσημο έχει ελαφρά μεγαλύτερο ύψος κατά 0.7 mm.

draxmh_3_2

Η αξία των δέκα δραχμών επανεκδόθηκε (1935) σε εκτύπωση της Ασπιώτη απο πλάκα της De La Rue. Στο γραμματόσημο της επανέκδοσης De La Rue-Ασπιώτη-ΕΛΚΑ, κάτω απο την τρίτη κολώνα βλέπουμε έξι κατακόρυφες μικρές γραμμές. Οι γραμμές αυτές δεν υπάρχουν στην έκδοση Mc Donald-Ασπιώτη του 1927.

draxmes_10_400_pixels

Στις δέκα πέντε δραχμές έχουμε επανέκδοση (1934) σε πλάκα και εκτύπωση της πολωνικής P.W.P.W. Το πολωνικό γραμματόσημο της επανέκδοσης ξεχωρίζει λόγω της καλύτερης εκτύπωσης του σε σχέση με εκείνο του 1927. Η υψηλότερη ευκρίνεια του γραμματοσήμου της επανέκδοσης έναντι αυτής του γραμματοσήμου του 1927 γίνεται ιδιαίτερα διακριτή στον διάκοσμο του πλαισίου. Ακόμα, το χρώμα της επιγραφής στο γραμματόσημο της επανέκδοσης είναι λιγότερο έντονο.

draxmes_15_2

Η αξία των είκοσι πέντε δραχμών επανεκδόθηκε (1935) απο την Ασπιώτη σε πλάκα της De La Rue. Οι δύο τύποι, αυτός του 1927 (Mc Donald-Aσπιώτη) και της επανέκδοσης (De La Rue-Ασπιώτη) ξεχωρίζουν εύκολα. Η διακόσμηση των επιγραφών στο γραμματόσημο της επανέκδοσης παρουσιάζεται με μεγαλύτερη ευκρίνεια. Ακόμα, οι αριθμοί 5 της αξίας στην κάτω επιγραφή έχουν την επάνω γραμμή καμπύλη στα γραμματόσημα του 1927 ενώ σε εκείνα της επανέκδοσης οι αριθμοί 5 έχουν την επάνω γραμμή τους ευθεία.

25_draxmes

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά οδηγούν τον συλλέκτη γρήγορα στον σωστό διαχωρισμό και ταξινόμηση των γραμματοσήμων των Τοπίων του 1927 και των επανεκδόσεων τους. Σημειώνεται πως τα Τοπία χρήζουν περαιτέρω μελέτης και διαχωρισμού βάσει των ποικιλιών χαρτιού, της οδοντώσης και των σφαλμάτων των οδοντώσεων και εκτύπωσης τους, ποικιλίες που επιτρέπουν την ειδικευμένη συλλογή των γραμματοσήμων αυτών.

 

Βιβλιογραφία:

Φιλοτελικός Ερμής 2002, Γραμματόσημα Ελλάδος 1861-2001 και Ταχυδρομική Ιστορία

Ηellas 2016, Κατάλογος γραμματοσήμων και Ταχυδρομική Ιστορία, vol 1 (1861-1959), A. Καραμήτσος, Θεσσαλονίκη 2015

 

Σχολιάστε