Το xartomoutro προτείνει «Forgeries of Greek Stamps of the 19th Century» Bill Ure

Το θέμα των πλαστών γραμματοσήμων αλλα και των ποικίλων παραποιήσεων επί γνησίων με σκοπό την άνοδο της αξίας τους αποτελεί διαχρονικά έναν απο τους σοβαρούς προβληματισμούς όλων εμάς που ασχολούμαστε με την συλλογή των γραμματοσήμων. Αρκετές ήταν οι πλαστογραφίες που δημιουργήθηκαν όχι μόνο για να ξεγελάσουν τους συλλέκτες αλλα και για να χρησιμοποιηθούν στην αλληλογραφία της εποχής τους αποφέροντας κέρδος στους δημιουργούς και διακινητές τους. Σήμερα, πλαστά γραμματόσημα αλλα και παραποιήσεις επί γνησίων γραμματοσήμων παρουσιάζονται και αναγνωρίζονται παντού ώς γνήσια, είτε απο άγνοια είτε απο βιασύνη, ενώ ήδη απο πολύ παλιά έχουμε αρκετές ειδικευμένες μελέτες και άρθρα που αφορούν το θέμα με δημοσιεύσεις στον παγκόσμιο φιλοτελικό τύπο.

Οι σχετικά πρόσφατες απο τις εργασίες εκείνες που αφορούν τα πλαστά των ελληνικών γραμματοσήμων είναι τρείς τις τελευταίες δεκαετίες (Ο. Βλαστός 1992, R. Feenstra 1993, B. Ure 2010), εργασίες τις οποίες σε βάθος χρόνου θα παρουσιάσουμε στο xartomoutro. Θα ξεκινήσουμε με την περισσότερο πρόσφατη αλλα και τελειότερη απο τεχνικής πλευράς δουλειά, εκείνη του εκλιπόντος Βρετανού Bill Ure (1926 – 2012), εργασία του 2010 και έκδοση Collectio (Α. Γαληνός) για την Ε.Φ.Ε. της Μεγάλης Βρετανίας.

Forgeries1

Το γραμμένο στην αγγλική γλώσσα βιβλίο έρχεται με μαλακό εξώφυλλο σε 137 σελίδες και, διορθώνοντας, ανακεφαλαιώνοντας αλλα και συμπληρώνοντας με νέα στοιχεία τις παλαιότερες εργασίες, παρουσιάζει τις γνωστές πλαστογραφήσεις των γραμματοσήμων της κλασικής περιόδου της Ελλάδας, αυτής του 19ου αιώνα. Οι μεγάλες και οι μικρές κεφαλές Ερμού, η Ολυμπιακή έκδοση 1896, τα ενάριθμα εισπρακτέα πρώτου τύπου (ρολογάκια) αλλα και τα λεγόμενα «δοκίμια του Γεωργίου» αναλύονται μέσα απο ευανάγνωστα κείμενα και σαφέστατες, πεντακάθαρες μεγεθύνσεις που εστιάζουν στην λεπτομέρεια, μέσα απο τις οποίες παρουσιάζονται τα σημαντικά εκείνα χαρακτηριστικά των γνησίων/πλαστών ώστε η σύγκριση μεταξύ τους να γίνεται άμεσα και με σαφήνεια.

Forgeries2

Τα κείμενα είναι εξαιρετικά, επιμορφωτικά, απολύτως σαφή και κατανοητά ενώ οι διάφορες πλαστογραφήσεις αποδίδονται στον δημιουργό τους (Fournier, Alisaffi, Sperati, κ.α.) όταν εκείνος είναι γνωστός, μια ευχάριστη και σημαντική καινοτομία σε σχέση με τις παλαιότερες εργασίες η οποία συμβάλλει στην γνώση του θέματος και απο την ιστορική πλευρά του.

Forgeries3

Ιδιαίτερα λεπτομερής αναφορά γίνεται στο κεφάλαιο που αφορά τις πλαστογραφίες των μικρών κεφαλών Ερμού που χρησιμοποιήθηκαν ως γνήσιες σε επιστολές, με τον συγγραφέα να συγκεντρώνει υλικό απο παλαιότερες μελέτες (Le Timbre-Poste, εγχειρίδιο Kohl, Κωνσταντινίδη, Βλαστό κ.α.) και να ανακεφαλαιώνει κάνοντας κάποιες απαραίτητες διορθώσεις.

Forgeries4Forgeries5Forgeries6

Η σημαντική αυτή εργασία του B. Ure παρουσιάζει το θέμα με τρόπο εκθεσιακό θα έλεγε κάποιος, τρόπο που εμπνέει τον φιλομαθή αναγνώστη να αναζητήσει και να μελετήσει τα πλαστά, προβάλλοντας τα ως ένα ενδιαφέρον συλλεκτικό θέμα. Έτσι, η εργασία καταφέρνει να προχωρήσει αρκετά παρακάτω απο τον προφανή και πρωταρχικό σκοπό της, εκείνον της πληροφόρησης και της προστασίας του συλλέκτη, με την πρωτοποριακή αυτή ιδιότητα της να αποτελεί και το μεγαλύτερο κέρδος που προκύπτει απο την μελέτη αυτής. Πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα δουλειά που αξίζει πολλά συγχαρητήρια και που είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικότατη αναφορά σε βάθος χρόνου.

Ν.Κ.

4 σκέψεις σχετικά με το “Το xartomoutro προτείνει «Forgeries of Greek Stamps of the 19th Century» Bill Ure

  1. Καλημέρα, επειδή με ενδιαφέρει αρκετά το βιβλίο, μήπως έχετε κάποια εξέλιξη επι της ανατύπωσης;
    Αν όχι, μήπως γνωρίζετε που θα μπορούσα να το βρω έστω για να το βγάλω φωτοτυπία; Είμαι νέος συλλέκτης και θα ήθελα να διαβάσω και να μάθω πρώτα, πριν πέσω στα βαθειά…
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε